5G en glasvezel belangrijkste onderwerpen bij Cebit

In Hannover, Duitsland, werd eind februari de grote elektronica beurs Cebit gehouden. De beurs werd geopend door Angela Merkel samen met Cameron van gastland Engeland. De centrale punten waren 5G en glasvezel.

De Duitse beurs Cebit wordt zo goed als voor de helft bezet door standhouders uit Azië en dan voornamelijk uit China. Het draait om alles wat met internet en elektronica te maken heeft. Het veilig verzenden van data speelt dit jaar een grote rol net als de uitdagingen voor de toekomst denkend aan het internet en het versturen van video en data.

Heel Duitsland verglaasd in 2018

De Britten willen nauw samenwerken met Duitsland om zo elkaars kennis te delen en waar nodig aan te vullen. Wel hebben deze landen een andere mening over de aanleg van infrastructuren. Engeland heeft grote plannen met 5G, de opvolger van het recente 4G, hiermee kan nog meer en sneller data worden verstuurd via de ether. Ontvangst via de ether speelt in Engeland van oudsher al een grote rol. Duitsland ziet voornamelijk veel in een landelijk glasvezelnetwerk waarmee in 2018 al de laatste boerderij aangesloten zou moeten zijn. Duitsland heeft in de buurt van Nederland al een hoeveelheid grote glasvezelnetwerken bijvoorbeeld Net Cologone (regio Keulen) en Net Aachen (regio Aken). Helaas is net als bij de steden waarin die liggen zo’n netwerk niet in een dag gebouwd. Merkel benadrukte dat bij het realiseren hiervan de overheid een grote rol zou moeten spelen.