Kwartaal 1 van 2015 veel nieuwe glasvezelklanten

Steeds meer mensen kiezen glasvezel, dit blijkt ook uit de cijfers van kwartaal 1 van 2015. Ongeveer 60.000 huishoudens hebben een glasvezelabonnement afgesloten. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt bekend gemaakt.

Ieder kwartaal geeft ACM inzicht in de marktcijfers van de telecomsector. Daarmee laat zij de ontwikkelingen zien op het gebied van breedband, telefonie en televisie. Het aantal aansluitingen via het kopernetwerk van KPN neemt voor het eerst sinds jaren weer toe. In totaal zijn er in het eerste kwartaal van 2015 737.000 glasvezelaansluitingen geteld. Dit waren er in 2014 slechts 558.000.

glasvezelaansluitingIets anders wat opvallend is, is dat het aantal internetaansluitingen via de kabel wat terugloopt. Henk Don is bestuurslid bij ACM en zegt: “Hoewel het totale aantal internetaansluitingen nog maar licht groeit, is de markt wel in beweging. Concurrerende aanbieders dingen met verhoging van hun internetsnelheden naar de gunst van de consument.”

Rapport ACM
Het rapport van ACM geeft ook inzicht in het feit dat een grote groep gebruikers behoefte heeft aan snel internet van 100 Mbit/s of meer. In totaal behaalt 17% van de retail breedbandaansluitingen in Nederland de snelheid.

In totaal heeft ongeveer 2/3 van de huishoudens in Nederland een snelheid van 30Mbit/s of meer. Dit heeft volgens ACM te maken met het feit dat aanbieders zoals KPN en Ziggo snelheidsverhogingen door hebben gevoerd. Nederland is goed op weg om de Europese doelstellingen te behalen: 30 Mbit/s moet in 2020 voor alle huishoudens beschikbaar zijn.

Meer cijfers glasvezel
Over het aantal ‘homes passed’ kan gezegd worden dat huishoudens waarvoor een glasvezelaansluiting beschikbaar is, in totaal is gestegen met ruim 2,3 miljoen, in kwartaal 1 van 2015.

In totaal is het aantal huishoudens dat ook echt een glasvezelabonnement afneemt, ‘homes connected’, ook gestegen, want het wordt in een stijgende lijn voortgezet. Dan is er nog het aantal retail zakelijke glasvezelaansluitingen en ook dit aantal is gestegen.