Vrijwilligers gezocht voor glasvezelinitiatief Land van Cuijk

Grote aanbieders willen op dit moment het breedbandnetwerk in het Land van Cuijk niet verder uit gaan breiden. Dat is echter heel vreemd, want de noodzaak van glasvezel wordt steeds groter. Vanaf nu nemen dus de bewoners van de regio het heft in eigen hand. Er is nu een campagne gestart onder de naam LVCNET om het Land van Cuijk te voorzien van een glasvezelnetwerk.

LVCNET (Land van Cuijk Net) kunt u zien als een burgerinitiatief en men zet zich in voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het hele Land van Cuijk (provincie Noord-Brabant). Daarbij gaat het over de gemeenten Mill en Sint Hubert, Sint Antonis, Grave, Boxmeer en Cuijk. Daarbij horen ook de buitengebieden en bedrijventerreinen. Het streven van LVCNET is een 100% dekkend glasvezelnetwerk.

Werkgroep glasvezel initiatief
lvcnetEr werken vrijwilligers, professionals, providers, lokale ondernemers, belangenbehartigers en gemeenten uit het hele Land van Cuijk samen aan hetzelfde doel in een werkgroep. Het doel is de aanleg van een glasvezelnetwerk mogelijk maken.

Er is onlangs een campagne van LVCNET gestart en nu wordt ook de vraagbundeling voorbereid. Op het moment dat er meer dan 43% van de huishoudens en bedrijven mee zal doen, zal de aanleg door kunnen gaan. In 2016 zal de vraagbundeling af worden gerond. Als de vraagbundeling klaar is, zal er worden bekeken of dat er marktpartijen zijn die tegen passende condities glasvezel aan willen leggen en willen exploiteren. Wanneer dat niet zo is, neemt ook dan de coöperatie de aanleg in eigen hand.

Glasvezel en leefbaarheid

De initiatiefnemers geven aan dat glasvezel bijdraagt aan de leefbaarheid van het Land van Cuijk. Bestuurder van LVCNET, Hugo Bens: “Naast dat wij probleem eigenaar zijn – wij hebben thuis nog ADSL – ben ik ervan overtuigd dat glasvezel de leefbaarheid van het Land van Cuijk zal vergroten.

Na 25 jaar woonachtig te zijn in het Land van Cuijk is de passie die ik heb voor het Land van Cuijk mijn grootste drijfveer om me in te zetten voor LVCNET. Samen netwerken om samen een netwerk te bouwen, wat door verbindingen verbondenheid schept.” De inwoners hebben een eerste positieve reactie gegeven. Er is eerder ook een enquête verspreid onder 21.000 gezinnen en daarbij gaf 38% aan over te willen stappen naar glasvezel. Dit zou wel eens positief af kunnen lopen voor het Land van Cuijk!